Content > Vlogs

Coole vlogs

De Bears maken vlogs over onderwerpen die wij (en jij hopelijk ook) interessant vinden. De volgs kunnen technisch van aard zijn of gewoon over een leuk onderwerp gaan!

apr 25, 2024

Demo City Deal Openbare Ruimte

De City Deal Openbare Ruimte is tot een einde gekomen! Een beweging waar voorlopers een 'integrale openbare ruimte aanpak' voor de toekomst presenteren. Purple Polar Bear heeft een demo gegeven waarin FAIR-principes toegepast zijn om data over planningen tussen organisaties automatisch uit te wisselen.


mei 24, 2023

Delen van gegevens tussen overheidsorganisaties

In onze moderne samenleving zijn overheidsorganisaties vaak betrokken bij een keten, sector of industrie. Het delen van data tussen deze overheidsorganisaties is van cruciaal belang om effectieve besluitvorming en efficiëntere processen te bevorderen. In deze blog bespreken we waarom het delen van data tussen overheidsorganisaties binnen een keten, sector of industrie zo belangrijk is.


okt 21, 2021

Visie Purple Polar Bear

De Paarse Werkwijze zet samenwerken centraal bij het realiseren van een onafhankelijkde FAIR datasamenwerking. IWe leggen uit hoe de Paarse Werkwijze werkt.


okt 20, 2021

Onafhankelijke datamarkt

Purple Polar Bear staat voor het bevorderen van een onafhankelijke datamarkt. Echter is er nog geen datamarkt (op de financiële sector na) met een onafhankelijke, transparante, vertrouwde en neutrale data-uitwisselingsarchitectuur. Zo zie je dat veel uitwisselingsmechanismen gebaseerd zijn op closed source producten en diensten waardoor er een afhankelijkheidspositie richting de leverancier ontstaat. De vraag is of deze afhankelijkheid van een enkele leverancier wenselijk is aangezien veel maatschappelijke efficiencies afhankelijk zijn van het delen van data.


okt 19, 2021

Vertrouwd samenwerken

Een goede datasamenwerking begint bij vertrouwen. Hierbij is het belangrijk dat bronhouders zelf bepalen met welke organisaties zij samenwerken, welke gegevens zij willen delen en onder welke praktische en juridische voorwaarden. Hier maken de organisaties binnen sectoren afspraken over zodat er ruimte voor vertrouwen ontstaat.


okt 12, 2021

Data interpretatie versus standaardisatie

De bears geloven in datainterpretatie en minder in harde datastandaardisatie. We leggen uit waarom standaardisatie kan leiden tot ongewenste situaties en hoe datainterpretatie deze omzeilt.


okt 07, 2021

Neutrale metadata architectuur

Purple Polar Bear helpt bij het creëren van schaalbare en sectorbrede datasamenwerkingen. Dit doen wij door groepen organisaties te stimuleren om FAIR-Data veilig, gemakkelijk en snel met elkaar te delen. Hierbij bieden we een neutrale en open source metadata architectuur aan voor het beschikbaar stellen van data.


okt 05, 2021

Waar staat FAIR voor?

FAIR is een afkorting die in de context van datamanagement wordt gebruikt. FAIR staat voor Findable, Accessible, Interoperable en Reusable data. In het Nederlands betekent dit dat de data vindbaar, toegankelijk, interoperabel en herbruikbaar moet zijn. De onderwerpen worden stuk voor stuk uitgelegd.


apr 02, 2020

In het kort: Servers en Systemen

Hoe kan je jouw applicatie draaien door middel van verschillende systemen? Het Internet is een netwerk van miljoenen computers, verspreid over de hele wereld. Via het Internet kan informatie worden aangeboden, opgevraagd en verstuurd. Om een website aan te bieden op het internet, zet je deze op een server. Vaak bestaat je applicatie uit je code, een database en geüploade bestanden.


feb 27, 2020

Het verschil tussen authenticatie en autorisatie

Wat is het verschil tussen authenticatie en autorisatie? Binnen systemen zijn authenticatie en autorisatie erg belangrijke onderwerpen. Soms ontstaat er verwarring m.b.t. deze onderwerpen omdat men ze op verkeerde wijze of volgorde gebruikt. Het begint altijd bij authenticatie, daarna volgt autorisatie.


dec 19, 2019

Het verschil tussen frontend en backend

In deze vlog vertellen we kort over het verschil tussen front-end en backend. Bij het maken van software wordt er vaak gesproken over de frontend en de backend. De backend is de software die alle berekeningen en verzoeken afhandelt. De frontend is wat je ziet en waar je interactie mee hebt.


nov 28, 2019

In het kort: Ruby on Rails

In deze vlog vertellen we kort over Ruby on Rails. Rails is een webapplicatie ontwikkelingsgeraamte dat is geschreven in de taal Ruby. Ruby is ontworpen met het idee om het programmeren van webapplicaties makkelijker te maken.


Meer?

Abonneer je op ons Youtube kanaal! Dan krijg je een notificatie op het moment dat we een nieuwe vlog lanceren :-)


© 2019 - 2024 Purple Polar Bear.
All rights reserved

Purple Polar Bear

Purple Polar Bear B.V. | hello@purplepolarbear.nl | KvK: 70930899 | BTW: NL858515283B01