Datasamenwerkingen > Waarom

Waarom

Purple Polar Bear staat voor het bevorderen van een onafhankelijke datasamenwerkingen. Echter zijn er weinig tot geen datasamenwerkingen die gebaseerd zijn op een onafhankelijke, transparante, vertrouwde en neutrale data-uitwisselingsarchitectuur. Zo zie je dat veel uitwisselingsmechanismen gebaseerd zijn op closed source producten en diensten van een bepaalde leverancier waardoor er een afhankelijkheidspositie richting deze leverancier ontstaat.


De vraag is of deze afhankelijkheid van een enkele leverancier wenselijk is aangezien veel maatschappelijke efficiencies afhankelijk zijn van het delen van data. Op het moment dat andere partijen in de keten bijvoorbeeld niet met de software van die bepaalde leverancier werken, dan merk je snel dat deze partijen moeilijk onderdeel kunnen worden van een datasamenwerking. Dit leidt tot een rem bij het oplossen van maatschappelijke problemen.


In de toekomst wordt het noodzakelijk dat bronhouders onafhankelijk de data kunnen delen die zij, voor welk doeleinde dan ook, moeten of willen delen. Het zou niet uit moeten maken welke leverancier of datasystemen zij gebruiken. De interoperabiliteit en interpreteerbaarheid van de data moet hier los van staan en onafhankelijk hiervan opereren. Hierbij moet de publicatie (beveiligd of onbeveiligd) van de data onder eigen voorwaarden en licenties vallen.

Om de bovenstaande reden heeft Purple Polar Bear een FAIR-metadataoplossing gelanceerd waarbij er met elk systeem van elke leverancier meegedaan kan worden aan FAIR-datasamenwerkingen.

© 2019 - 2024 Purple Polar Bear.
All rights reserved

Purple Polar Bear

Purple Polar Bear B.V. | hello@purplepolarbear.nl | KvK: 70930899 | BTW: NL858515283B01