Content > Onafhankelijke datamarkt

Onafhankelijke datamarkt

Oct 20, 2021

Onafhankelijke datamarkt

 

 

Purple Polar Bear staat voor het bevorderen van een onafhankelijke datamarkt. Echter is er nog geen datamarkt (op de financiële sector na) die gebaseerd is op een onafhankelijke,  vertrouwde, transparante en neutrale uitwisselingsarchitectuur. Zo zie je dat veel uitwisselingsmechanismen gebaseerd zijn op closed source producten en diensten waardoor er een afhankelijkheidspositie onstaat richting de leverancier. Echter is de vraag is of dit wenselijk is omdat veel maatschappelijke efficiencies gebaseerd zijn op het delen van data.

Daarnaast zie je dat marktpartijen die al actief zijn in de dataketen zich ook opwerpen voor datasamenwerking. In het geval van één leverancier ontstaat hierdoor vaak een vendor-lockin. En in het geval van meerdere leveranciers in een sector ontstaan hierdoor de ¨data eilandjes¨ die niet goed met elkaar praten. Dit leidt tot een rem bij het oplossen van maatschappelijke problemen.

Meerdere organisaties en haar  werknemers beginnen zich bij deze situaties onprettig te voelen. Niet alleen door de afhankelijkheidspositie die gecreëerd is maar ook omdat de markt vast komt te zitten. Dit laatste is het geval doordat er geen gelijke markt meer is. Men noemt dat ook wel level playing field. Organisaties met goede ideeën komen er dus niet meer tussen en dat is zeer problematisch voor innovatie en dus vooruitgang.

In de toekomst is het noodzakelijk dat bronhouders onafhankelijk data kunnen delen die zij, voor welk doeleinde dan ook, moeten of willen delen. Het zou niet uit moeten maken welke leverancier of datasystemen zij gebruiken. De interoperabiliteit en interpreteerbaarheid van de data moet hier los van staan en onafhankelijk hiervan
opereren. De publicatie van de data moet onder eigen licenties en voorwaarden vallen.

Om antwoord te geven op de vraag is ¨Is een onafhankelijke datamarkt echt nodig?¨

Dan is het antwoord: Ja. Zeker als je op industrieel niveau data wilt delen

Meer?

Abonneer je op ons Youtube kanaal! Dan krijg je een notificatie op het moment dat we een nieuwe vlog lanceren :-)


© 2019 - 2022 Purple Polar Bear.
All rights reserved

Purple Polar Bear

Purple Polar Bear B.V. | hello@purplepolarbear.nl | KvK: 70930899 | BTW: NL858515283B01