Content > In het kort: Ruby on Rails

In het kort: Ruby on Rails

Nov 28, 2019

Wat is Ruby on Rails?

 

 

Rails is een webapplicatie ontwikkelingsgeraamte dat is geschreven in de taal Ruby. Ruby is ontworpen met het idee om het programmeren van webapplicaties makkelijker te maken. Hiervoor zijn aannames gedaan over wat een ontwikkelaar nodig heeft om te beginnen aan een webapplicatie.

 

Ruby staat ontwikkelaars toe met minder code meer te bereiken, zeker vergeleken met andere ontwikkelingstalen. Rails is eigenzinnige software. Het maakt aannames over wat de “beste” manier is om dingen te doen, en is vervolgens ontworpen om die “beste” manier ook te gebruiken. Daarnaast ontmoedigt Rails alternatieve werkwijzen. Leer het op de “rails manier’ en hoogstwaarschijnlijk schiet jouw productiviteit omhoog.

 

De Rails manier heeft twee zeer belangrijke en leidende principes, namelijk: Herhaal jezelf niet en Conventie over Configuratie.

 

Wat betekent dit?

 

Jezelf niet herhalen betekent dat elke stuk kennis een alleenstaande vertegenwoordiging binnen een systeem moet hebben. Doordat hierdoor informatie niet continu opnieuw geschreven wordt blijft de code die je schrijft onderhoudbaar, uitbreidbaar en minder problematisch.

 

Even een snel voorbeeldje:

 

Stel ik heb ergens mijn profielaanmaakscherm waarbij ik mijn naam en adres opsla en ik ga hierna naar het editscherm om dezelfde velden aan te passen.

Hiervoor gebruik ik binnen de code 1 formulier die ik op twee plekken gebruik, in plaats van twee formulieren: 1 aanmaak formulier & 1 editformulier.

 

Het tweede principe is conventie over configuratie. Rails heeft een bepaald wereldbeeld bij hoe veel dingen binnen een webapplicatie behoren te gaan en is ingesteld op deze set van conventies. Dit betekent dat je zelf niet jouw wereldbeeld hoeft af te configureren binnen een applicatie.

Meer?

Abonneer je op ons Youtube kanaal! Dan krijg je een notificatie op het moment dat we een nieuwe vlog lanceren :-)


© 2019 - 2024 Purple Polar Bear.
All rights reserved

Purple Polar Bear

Purple Polar Bear B.V. | hello@purplepolarbear.nl | KvK: 70930899 | BTW: NL858515283B01