Vlog

Vlog Dec 19, 2019

Het verschil tussen frontend en backend

Wat is het verschil tussen frontend en backend?

 

 

Bij het maken van software wordt er vaak gesproken over de frontend en de backend.

 

De backend is de software die alle (zware) berekeningen en verzoeken afhandelt. Dit wordt ook wel serverside code genoemd. De frontend is wat je ziet en waar je interactie mee hebt. Denk bijvoorbeeld aan alles wat je ziet als je een website opent. Dit wordt ook wel clientside code genoemd.

 

De frontend is geïntegreerd met de backend. De acties die je doet op de frontend sturen verzoeken door naar de backend, die ze vervolgens afhandelt. Je past bijvoorbeeld een tekst aan en drukt op de knop opslaan. De backend krijgt het verzoek tot opslaan en voert dit uit. De backend stuurt terug of het opslaan gelukt is, en de frontend toont dit aan de gebruiker.

 

De backend heeft niet per se een frontend nodig. Bijvoorbeeld als alleen andere applicaties rechtstreeks met de applicatie praten. In dat geval is een API (application programming interface) voldoende. De backend accepteert dan rechtstreeks verzoeken. Een frontend zonder backend is ook mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan statische tekstpagina’s.

© 2019 Purple Polar Bear.
All rights reserved

Purple Polar Bear

Purple Polar Bear B.V. | Computerweg 22, 3542 DR, Utrecht | hello@purplepolarbear.nl | KvK: 70930899 | BTW: NL858515283B01