Content > Paarse werkwijze: visie

Paarse werkwijze: visie

Oct 21, 2021

De Paarse Werkwijze: visie

 

 

 

 

De paarse werkwijze zet samenwerken centraal. Vanuit de operatie wordt er gekeken welke data er onderling gedeeld moet worden. Hierbij kijken we naar de data die mensen daadwerkelijk gebruiken en beschikbaar hebben en vanuit daar wordt er begonnen. Er wordt doelgericht afgestemd met mensen die er daadwerkelijk gebruik van maken zodat er efficienter samengewerkt kan worden. Per organisatie wordt er gekeken hoe een bronhouder mee kan doen aan de samenwerking, Iedere organisatie werkt immers anders. Er wordt dus gewerkt vanuit de organisatie richting de standaard en samenwerking en niet andersom.

De samenwerking vindt plaats door het beschrijven van het bestaande systemen. Er hoeft dus geen investering gedaan te worden voor tussensystemen of nieuwe systemen. In beginsel is ieder gangbaar data formaat goed genoeg, waarna elk aanleversysteem goed genoeg is.

Hierdoor blijft data bij de bron. Het is dus niet de bedoeling om de data te gaan verplaatsen naar een centraal systeem. Het is dus een decentrale datavoorziening. Je ziet bij veel bestaande oplossingen, dat data op meerdere centrale plekken terecht komt zonder dat de eigenaar hier nog controle over heeft. Onze werkwijze wil dat tegen gaan door data bij de bron te houden.

Dit kan via een veilige verbinding of open verbinding vanuit de bron gedeeld worden. Een community kan zelf bepalen welk beveiligingsmechanisme passend is. Dit kan bijvoorbeeld door PKI, maar ook XAML, oauth of open ID. Daarnaast kan een FAIR-Data community eisen stellen aan opleidingen en trainingen voor eindgebruikers.

Met de paarse werkwijze wordt de bronhouder onafhankelijk ondersteund, dit heeft te maken met belangen. De markt is hierdoor zo georganiseerd dat bronhouders
onafhankelijk kunnen schakelen als het gaat om het delen van data. De bronhouder is en blijft altijd de eigenaar van haar data.

Bij onze werkwijze is de onafhankelijkheidspositie van bronhouders leidend. Daarom willen we, via welke weg dan ook, kartelvorming voorkomen. Het is namelijk niet de
bedoeling dat één partij de markt gaat controleren door een kritieke positie in te nemen. Dit doen wij door een combinatie van het open source maken van de afspraken en mensen met goede wil op te leiden.

De kritieke componenten die de community nodig heeft om samen te werken worden dus open source opgeleverd. Dit is bedoeld om kartelvorming tegen te gaan en de bronhouder onafhankelijk in het proces te plaatsen. Op die manier kan een datasamenwerking altijd doorgang vinden en dat is zeker voor sectorbrede en maatschappelijke samenwerkingen wenselijk.

Meer?

Abonneer je op ons Youtube kanaal! Dan krijg je een notificatie op het moment dat we een nieuwe vlog lanceren :-)


© 2019 - 2023 Purple Polar Bear.
All rights reserved

Purple Polar Bear

Purple Polar Bear B.V. | hello@purplepolarbear.nl | KvK: 70930899 | BTW: NL858515283B01