Tooling > FAIR-evaluator

FAIR-evaluator

De FAIR-evaluator checkt of metadatabestanden voldoen aan de afgesproken datamanagement eisen.

Noodzaak

Doordat, onder andere, de interoperabiliteit van de verschillende brondata vastgelegd wordt in het metadatabestand, is de juiste implementatie van het metadatabestand zeer belangrijk. Om de implementatie hiervan te controleren is de FAIR-evaluator in het leven geroepen. Deze tool checkt of metadatabestanden volledig zijn waardoor de interoperabiliteit van de verschillende bronnen gegarandeerd wordt.


Net als de FAIR-templates is ook de FAIR-evaluator domeinspecifiek. Iedere organisatie, programma, project of datasamenwerking heeft immers andere implementatieafspraken gemaakt.

Schaalbaar

De FAIR-evaluator maakt datamanagement schaalbaar omdat iedere organisatie, programma, project of datasamenwerking deze kwaliteitscheck zelf kan uitvoeren.


Indien onderdelen in een metadatabestand missen zal de FAIR-evaluator dit aangeven en kan de data-aanbieder zelf de metadata optimaliseren totdat de onderliggende brondata volledig interoperabel is. Dit betekent dus dat data-aanbieders metadatabestanden zelf kunnen beoordelen en foutjes eruit kunnen halen totdat de desbetreffende FAIR-evaluator een 100% score geeft.


Dit geldt voor zowel een eerste versie van het metadatabestand als voor nieuwe versies waarin een bredere datascope beschreven wordt.

Haalbaar

De FAIR-evaluator maakt datamanagement haalbaar aangezien de interoperabiliteit van data zelf ingericht kan worden via een metadatabestand.


Daarbij hoeven organisaties geen nieuwe datasystemen te introduceren, geen data naar tussensystemen te kopiëren of interne datastructuren om te gooien.

Meer

Lees meer over hoe onze oplossingen van toegevoegde waarde zijn.


Voorbeelden

© 2019 - 2023 Purple Polar Bear.
All rights reserved

Purple Polar Bear

Purple Polar Bear B.V. | hello@purplepolarbear.nl | KvK: 70930899 | BTW: NL858515283B01