Producten > FAIR-evaluator

FAIR-evaluator

De FAIR-evaluator checkt of alle metadatabestanden binnen een FAIR-datasamenwerking voldoen aan de afgesproken eisen van de samenwerking.

Noodzaak

Doordat de interoperabiliteit van de verschillende brondata binnen de FAIR-datasamenwerkingen vastgelegd wordt in het metadatabestand van iedere deelnemer, is de juiste implementatie van de metadatabestanden zeer belangrijk. Om de implementatie hiervan te controleren is de FAIR-evaluator in het leven geroepen. Deze tool checkt of het metadatabestand van iedere deelnemer volledig is waardoor interoperabiliteit van de verschillende bronnen gegarandeerd wordt.


Net als de FAIR-templates is ook de FAIR-evaluator community specifiek. Iedere FAIR-datasamenwerking heeft immers andere afspraken gemaakt die geïmplementeerd moeten worden via de metadatabestanden. Dit betekent ook dat de evaluator per FAIR-datasamenwerking op verschillende onderdelen moet checken.

Schaalbaar

De FAIR-evaluator maakt FAIR-datasamenwerkingen schaalbaar omdat iedere data-aanbieder (deelnemer) deze kwaliteitscheck zelf kan uitvoeren.


Indien onderdelen in een metadatabestand missen zal de FAIR-evaluator dit aangeven en kan de data-aanbieder zelf de metadata optimaliseren totdat de onderliggende brondata volledig interoperabel is voor de desbetreffende FAIR-datasamenwerking. Dit betekent dus dat deelnemers op grote schaal metadatabestanden die hun brondata interpreteerbaar maken kunnen beoordelen en foutjes eruit kunnen halen totdat de desbetreffende FAIR-evaluator een 100% score geeft.


Dit geldt voor een eerste versie van het metadatabestand, maar dit geldt ook voor nieuwe versies waarin een bredere scope aan data gedeeld wordt. Hierdoor worden brede datasamenwerkingen mogelijk!

Haalbaar

Dit maakt een FAIR-datasamenwerking extreem haalbaar aangezien de interoperabiliteit van data binnen deze oplossing via een metadatabestand door de bronhouder zelf ingericht kan worden.


Daarbij hoeven bronhouders geen nieuwe datasystemen te introduceren, geen data naar tussensystemen te kopiëren of interne datastructuren om te gooien.

Meer

Lees meer over hoe onze Paarse werkwijze van toegevoegde waarde kan zijn.


Voorbeelden

© 2019 - 2022 Purple Polar Bear.
All rights reserved

Purple Polar Bear

Purple Polar Bear B.V. | hello@purplepolarbear.nl | KvK: 70930899 | BTW: NL858515283B01